Κατά την περίοδο της εφηβείας η ισορροπία της συναισθηματικής και κοινωνικής κατάστασης διαταράσσεται. Ο έφηβος είναι σε διαρκή αναζήτηση της ταυτότητάς του με αποτέλεσμα να έρχεται συχνά σε σύγκρουση με την οικογένεια του. Κατά την διάρκεια των συμβουλευτικών συναντήσεων, δίνεται στον έφηβο η δυνατότητα να ακουστούν οι ανάγκες του, ενώ παράλληλα, με την καθοδήγηση του συμβούλου, προκύπτει και μια υγιής αναζήτηση της ταυτότητας του. Ο έφηβος μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να λύσει θέματα που τον απασχολούν, να κατανοήσει δυσκολίες του και να βοηθηθεί στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με το παρόν και το μέλλον του.
Έχει ως στόχο να υποστηρίξει τους γονείς στο δύσκολο ρόλο τους, προσφέροντάς τους γνώσεις και ευκαιρίες για προβληματισμό. Μέσα από τη διαδικασία της συμβουλευτικής προκύπτει βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια όπως επίσης και βελτίωση των γνώσεων των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξής τους. Είναι ευρέως γνωστό ότι ρόλος των γονιών στη διαπαιδαγώγηση και τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών είναι ο πιο σημαντικός. Λαμβάνοντας υπόψη τις κοινωνικές αλλαγές και τις επιπτώσεις αυτών στην οικογένεια και στην επικοινωνία μεταξύ των μελών, έχουν προκύψει ανάγκες υποστήριξης των γονιών. Οι γονείς χρειάζονται ευαισθητοποίηση και καθοδήγηση προκειμένου να αναπτύξουν καλύτερη επικοινωνία με το παιδί τους και να αφουγκραστούν τις ανάγκες του. Η συμβουλευτική διαδικασία θα βοηθήσει τους γονείς να αντιμετωπίσουν θέματα όπως:
Στο Τμήμα Ψυχοθεραπείας του ΚΕ.Π.ΕΦ χρησιμοποιούμε ένα συνθετικό μοντέλο συστημικής ψυχοθεραπείας το οποίο απευθύνεται σε έφηβους, ενήλικες, οικογένειες και ζευγάρια. Είναι μια μακρόχρονη διαδικασία κατά την οποία ο θεραπευόμενος υπόκειται σε μία εις βάθος ανάλυση. Το αίτημα του θεραπευόμενου συνδέεται καθολικά με την οικογένεια, τον ρόλο που είχε εκείνος υιοθετήσει και τον τρόπο που επικοινωνεί με τρίτους και κάνει επιλόγες. Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας ο θεραπευόμενος αναγνωρίζει τις ανάγκες του, αναδομεί την προσωπικότητα του και κάνει αλλαγές στη ζωή του. Σημαντικό είναι ότι, μέσα από την διαδικασία της ανάλυσης, αναγνωρίζει τη βάση των δυσκολιών του και έτσι μπορεί να τις αντιμετωπίσει. Στα ζευγάρια, η ψυχοθεραπεία βοηθάει στο να επιλύσουν μεταξύ τους συγκρούσεις και να βελτιώσουν την επικοινωνία και τη συναισθηματική τους σύνδεση.
Ανάλογα με το αίτημα, οι συνεδρίες οικογενειακής θεραπείας αποτελούν συχνή πρακτική στο ΚΕ.Π.ΕΦ, αφού βασικός μας στόχος είναι η συνολική φροντίδα της οικογένειας και η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της, δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Copyright © 2019. All Rights Reserved